Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiej

Obecnie z rzadka już jemy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, co wywołuje pragnienie natychmiastowego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które uprzednio oferowane były przeważnie jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeśli własnoręcznie gotujemy […]

Czytaj dalej

Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znów wróciły do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, dotychczas mniej popularne warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć również napojów takich jak kwas chlebowy, maślanka albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie […]

Czytaj dalej

Kurs gotowania dla dzieci rozwijają kreatywność

Dzieci lubią asystować nam w gotowaniu – przynosić i wybierać składniki czy przystrajać ciastka. Chciałabyś wykorzystać fascynację swojego malucha? Sprawdź warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, czego dotyczą takie lekcje. Zalety kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są skierowane do maluchów w wieku od 6-10 lat. W czasie kursu dzieci rozwijają […]

Czytaj dalej

Co najlepiej pasuje do kawy? Nugaty, ciastka, orzechy i inne

Przyzwyczailiśmy się do picia kawy zamiast śniadania bądź w biegu przed wyjściem do pracy. Nic w tym dziwnego, bo kawa wskutek znajdującej się w niej kofeinie pobudza i pozwala z pełną siłą zmierzyć się z naszymi zadaniami. Tymczasem lekceważymy to, iż kawa zestawiona z różnymi dodatkami może przeistoczyć się w słodki przysmak, przy którym można […]

Czytaj dalej

Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej czy jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, ponieważ kiszonki są równie zdrowe, co smakowite. Kwaszone ogórki – kup gotowe albo przygotuj je sam Kiszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przygotowanie […]

Czytaj dalej

Kiszona kapusta – dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu?

Specyficzny smak kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu potraw i statystyczny Polak dość często widzi ją na talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kwaszona to niezwykle zdrowe pożywienie. Czy powinno się jeść kapustę kwaszoną? Kapusta kwaszona, lub kiszona, bowiem tych określeń używa się zamiennie, to jeden z tych artykułów […]

Czytaj dalej

Właściwości soków z kiszonych buraków i kapusty

Od stuleci w rodzimej kuchni korzysta się z kiszonek. Ostatnio jednakże często wspomina się też ogromne zalety prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który dzisiaj często widoczny jest na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością. Usuwa toksyny i działa grzybobójczo – sok z kiszonej kapusty […]

Czytaj dalej

Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

Kiszonki warzywne są tak głęboko związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to głównie słowiański przysmak, sporadycznie napotykany w pozostałych krajach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale też w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Kiszone przetwory warzywne znane są ludziom od tysiącleci Badacze historii potwierdzają, […]

Czytaj dalej

Poznaj dobrą kuchnię od podstaw – kurs kulinarny

Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to ciekawa droga do zdobycia nowych umiejętności – poznanie tajników przeróżnych przepisów oraz właściwych praktyk produkcyjnych albo po prostu powtórzenie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest oferta? Czy warto zapisać się na warsztat kulinarny? Warsztaty kulinarne – dla pasjonatów i profesjonalistów Zdolności gotowania nie zdobywa się z dnia na dzień – […]

Czytaj dalej

Jak upiec chleb na zakwasie?

Samodzielne pieczenie chleba staje się coraz popularniejsze. Można to zrobić na dwa sposoby: z drożdżami lub na zakwasie. Dziś na blogu przedstawiamy tę drugą metodę oraz produkty z naszego Wiejskiego Bazarku, które idealnie się do tego nadają. Chleb na zakwasie – przepis podstawowy 350 ml letniej wody 1 łyżka stołowa soli 350 g mąki pszennej […]

Czytaj dalej