
Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiej
Znajdź zakwas na biały barszcz.
Obecnie z rzadka już jemy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, co wywołuje pragnienie natychmiastowego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które uprzednio oferowane były przeważnie jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeśli własnoręcznie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż stanowią one stały punkt w ofercie restauracji oraz gospód z polską kuchnią, a także są tradycyjnie stawiane na stołach w czasie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Barszcz biały to nie żurek – Zakwas z mąki pszennej lub żytniej – który na żurek, a który na barszcz biały?
Jeżeli zapyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób nawet nie widzi podstawowych różnic między tymi daniami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem najczęściej barszcz biały przyrządza się z zakwasu z mąki pszennej, natomiast żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie jedyna rzecz, która dzieli te zupy, chociaż wypada stanowczo zaakcentować, że nie ma jednej niezmiennej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Gotowanie jest przecież sztuką, a każde danie jest odbiciem indywidualnych preferencji i umiejętności kucharza. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajduje się więcej grzybów i jarzyn. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej grupy zup wydziela się trzy typy:
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go zwykle z jajkiem oraz pieczywem;
– gęsty, kwaśny żur sporządzany na ogół z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Zakwas na barszcz biały bądź żurek można kupić
Zrobienie zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy nie jest skomplikowane, choć nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W literaturze kulinarnej opublikowano wiele przepisów na zakwas, które warto wypróbować. Stosując jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeżeli chrapka np. na żurek przyjdzie do was znienacka, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i online, bez problemu kupimy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których przygotujemy wyśmienity barszcz biały i żurek śląski czy też staropolski.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]