
Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej
Więcej o soli kłodawskiej niejodowanej.
Substancją potrzebną do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Z jakiego powodu warto stosować je podczas gotowania?
Różowa sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie podbija smak jedzenia. Pomimo, że nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozsądne dawki (do 6 g na dobę) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych minerałów oraz pierwiastków, takich jak selen, wapń czy magnez, a równocześnie nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło żelaza, wapnia i potasu
Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i stanowi wspaniały do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią wapnia, magnezu czy żelaza, czyli pierwiastków niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, zatem nie traci swoich własności i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]