Właściwości soków z kiszonych buraków i kapusty

Dbanie o zdrowie Handel Tematyka żywnościowa

Kup sok z kapusty kiszonej na https://bit.ly/2We0hGJ.

Od stuleci w rodzimej kuchni korzysta się z kiszonek. Ostatnio jednakże często wspomina się też ogromne zalety prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który dzisiaj często widoczny jest na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością.

Usuwa toksyny i działa grzybobójczo – sok z kiszonej kapusty

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał bodaj większość z nas. Nasze babcie same kisiły kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty często podawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, tłumacząc, że sok jest kwaskowaty, ale niesłychanie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to autentyczna bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy PP, C, A oraz E, a także przeróżne minerały, jak m.in. sód, fosfor oraz żelazo. Wiele osób może mieć trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego posmaku tego soku, ale warto spożywać go regularnie, bo eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, więc w efekcie może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się również osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet tak zdrowego napoju nie wolno nadużywać – zaleca się spożycie około 250 mililitrów soku na dzień.

Atuty soku z kiszonego buraka

Kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania i który konsumujemy także jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajduje się sporo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność organizmu: obniża ciśnienie, dobrze wpływa na przemianę materii, a zarazem podnosi koncentrację. Mimo że buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia paniom karmiącym piersią oraz w ciąży, jak również osobom borykającym się z schorzeniami nerek lub reumatyzmem.

Jeżeli nie masz możliwości, żeby przyrządzać soki z kiszonek samemu, możesz kupić je w swoim markecie bądź założyć na nie zamówienie przez internet na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, iż takie soki należy magazynować w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]