Uniwersalne dania polskiej kuchni – barszcz czerwony

Handel Tematyka żywnościowa

Zakwas na barszcz czerwony zamówisz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

To nieprawda, że barszcz czerwony to danie typowo świąteczna, którą podajemy z reguły podczas Wigilii albo dużych rodzinnych imprez. W domostwach, w których tradycja spożywania dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu potraw.

Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, ale również wyborna przekąska

Wydaje się, że barszcz czerwony to łatwy do przyrządzenia wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość sycącym daniem. Lecz właśnie jego kwaskowy, a jednocześnie nieznacznie słodkawy aromat sprawia, że idealnie stapia się on z innymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – jedni wrzucają do niego pierogi z grzybami, mięsem czy też kapustą, inni przedkładają kiełbasę, ziemniaki oraz jajo. Barszcz czerwony to znakomite danie obiadowe, lecz również smakowita przekąska albo kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze pasuje do chrupkiego pasztecika z pieczarkami bądź bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.

Warto zaznaczyć, że barszcz czerwonynie jest zupą zbyt tuczącą, o ile nie dodano do niego śmietany. Danie to uważane jest za zdrowe, bowiem dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, a także mnóstwo żelaza, dlatego poleca się je anemikom. Natomiast ze względu na to, iż podstawą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym zwykle zjada się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – kup lub zrób samodzielnie

Nie istnieje kanoniczna receptura na barszcz czerwony – każdy szef kuchni stosuje preferowane przez siebie dodatki i na różny sposób przyprawia to danie. Jedni dodają do niego nieco cukru, aby podkreślić naturalny słodki aromat buraka, pozostali lubią pikantny barszcz, dobrze pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a na dodatek ma więcej pożytecznych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przyszykować na własną rękę, jednak proces fermentacji trwa co najmniej 7 dni. Jeżeli jednak nieoczekiwanie nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym razie nie musisz na nią czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w sklepie bądź online.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]