
Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?
Sprawdź, gdzie kupić ogórki kiszone w folii.
W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej czy jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, ponieważ kiszonki są równie zdrowe, co smakowite.
Kwaszone ogórki – kup gotowe albo przygotuj je sam
Kiszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wykorzystuje się do tego pojemne gliniane garnki lub drewniane beczki, w których ogórki zalewa się wodą z solą, a następnie stawia się pojemnik na minimum 2 tygodnie w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą spożyć ogórki już po kilku dobach – ogórki tego rodzaju nazywamy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się koper oraz ząbki czosnku, aczkolwiek smak ogórków kwaszonych można wzbogacić także innymi przyprawami, przykładowo pieprzem, cząstkami paprykialbo liśćmi czarnej porzeczki. Naturalnie nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby osobiście przyszykować takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę lub spiżarnię, w której może przetrzymywać żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, np. w woreczkach z folii czy w kubełkach, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.
Dlaczego należy spożywać ogórki kwaszone?
Od setek lat znane jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa korzystnie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, bo wespół z kiszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na florę jelit i redukują ich pH, usprawniając w ten sposób proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Ogórki kiszone nie mają wiele kalorii (dostarczają ledwie 12 kilokalorii w 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę K1, C i D, witaminy z grupy B, a także sporo minerałów koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, to przykładowo wapń, żelazo, magnez, fosfor i mangan. A co z sokiem z kiszonych ogórków? O ile doceniamy kwaskowate smaki, nie należy wylewać go po spożyciu kiszonek. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej bądź wypić, bowiem w czasie kwaszenia witaminy przedostają się po części do zalewy. Należy jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak spora ilość soli.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]