
Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski
Więcej o kiszonce.
Kiszonki warzywne są tak głęboko związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to głównie słowiański przysmak, sporadycznie napotykany w pozostałych krajach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale też w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.
Kiszone przetwory warzywne znane są ludziom od tysiącleci
Badacze historii potwierdzają, że metoda konserwowania pożywienia poprzez ich przechowywanie w soli, w roztworze octu czy też w solance, znana jest ludzkości od ponad 4 tysiące lat. Technika ta przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a na terenach dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niska kwasowość roztworu, w którym jest ona zanurzona, powstrzymuje rozwój bakterii przyspieszających gnicie. Paręset lat temu był to optymalny sposób, żeby przedłużyć czas przydatności do spożycia mięsa, ryb oraz warzyw niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego pojawiła się tradycja przyrządzania m.in. kiszonych przetworów z myślą o miesiącach zimowych. Kwaszonki od zawsze znane są z właściwości prozdrowotnych, co oczywiście potwierdziło się w badaniach. Zawierają one m.in. sporo witaminy C, dlatego więc marynarze statków, które miały na pokładzie kwaszonki, sporadycznie cierpieli z powodu szkorbutu. Co interesujące, w języku polskim kwaszonki warzywne nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt np z buraka cukrowego czy pulpy ziemniaczanej.
W innych państwach kiszone przetwory warzywne mają odmienny smak
Najbardziej znanym kwaszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany praktycznie w większości rejonów świata, nawet w Stanach zjednoczonych i w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie cieszy się szeroką popularnością. Natomiast ogórki kwaszone są tam prawdopodobnie wyjątkowo lubianym dodatkiem do hamburgerów, hot-dogów i kanapek. Nad Wisłą oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszone buraki i kapusta, z których korzysta się do przygotowania zup oraz surówek. Niemniej jednak to nie jedyne warzywa, które można kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. paprykę, główki czosnku, jak również owoce (przykładowo truskawki), a czasami nawet ryby.
Solanka i ocet zmieniają smak oraz teksturę warzyw, dodając im chrupkości i kwasowości. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się fundamentem lub ważnym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów lokalnych. Warto pamiętać, że smak kiszonek różnić się w oddalonych od siebie regionach świata, gdyż zależy on od dodatków do zalewy, które stosuje się w trakcie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek przygotowany podług tradycyjnego polskiego przepisu, nie będzie smakował identycznie jak ten wyprodukowany np. w Izraelu.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]