Kiszona kapusta – dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu?
Specyficzny smak kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu potraw i statystyczny Polak dość często widzi ją na talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kwaszona to niezwykle zdrowe pożywienie.
Czy powinno się jeść kapustę kwaszoną?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, bowiem tych określeń używa się zamiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych odkrytych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na kilkumiesięczne przechowywanie strawy. Drobno posiekane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi czas na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie potrzebne składniki odżywcze czy witaminy, których pozyskanie zimą było znacznie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A trzeba zaakcentować, iż w kiszonej kapuście jest mnóstwo substancji ważnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, a także witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne kluczowe dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B1, B5, B9). Co więcej, kwaszona kapusta to źródło m.in. fosforu, wapnia i probiotyków. Zarazem to żywność niskokaloryczna, toteż zaleca się jej spożycie osobom na diecie.
W jakich posiłkach wykorzystuje się kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się w przystawkach do potraw, jak i jako kluczowy ich element. Na surowo zwykle je się ją w formie surówki z posiekaną cebulką oraz marchwią, która współgra z daniami z ziemniaków i ryb, a niekiedy na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To również artykuł, który doskonale harmonizuje z pieczarkami oraz mięsem, skutkiem tego używa się jej w nadzieniu do łazanek, pasztecików czy pierogów. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie zaistniałyby ukochane polskie dania – góralskiej kwaśnicy, bigosu czy kapuśniaka.
Zasadniczo każda rodzina posiada własny sposób na kiszoną kapustę, aczkolwiek współcześnie sporadycznie kisi się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już potrzeby magazynowania produktów spożywczych na okres zimy. Kapustę kwaszoną w małych i większych pojemniczkach bez problemu znaleźć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją przez internet. Polscy producenci mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kwaszoną.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]