Co najlepiej pasuje do kawy? Nugaty, ciastka, orzechy i inne

Handel Tematyka żywnościowa

Chcesz zamówić dodatki do kawy? Sprawdź https://bit.ly/3qFb1dC.

Przyzwyczailiśmy się do picia kawy zamiast śniadania bądź w biegu przed wyjściem do pracy. Nic w tym dziwnego, bo kawa wskutek znajdującej się w niej kofeinie pobudza i pozwala z pełną siłą zmierzyć się z naszymi zadaniami. Tymczasem lekceważymy to, iż kawa zestawiona z różnymi dodatkami może przeistoczyć się w słodki przysmak, przy którym można się zrelaksować po trudnym dniu w pracy. Które w takim razie ciasta i słodkości najlepiej współgrają z kawą?

Dodatki do kawy, które uwydatniają smak napoju

Do kawy, w szczególności jeśli kochamy pić ją bez mleka i bez cukru, idealnie pasują wszystkie słodkości, które przeciwważą jej intensywny smak. To między innymi:
cynamonowe ciasta – mamy na myśli szarlotki czy bułeczki z ciasta drożdżowego posypane cynamonowym cukrem. Cynamon świetnie intensyfikuje walory smakowe kawy (można go dodać także bezpośrednio do napoju, np. posypać nim aksamitną piankę mokki);
czekolada – kawa i kilka kostek gorzkiej czekolady to połączenie, które oczaruje nawet tych najbardziej wybrednych. Oczywiście należy wybierać czekoladę najlepszej jakości z minimalną zawartością cukru i tłuszczu oraz odpowiednią zawartością kakao (od 70%). Najlepsze czekolady rozpoznaje się po głośnym trzaśnięciu gdy się ją dzieli;
słodycze z karmelem, toffi i miodem – sezamki, holenderskie stroopwafle albo pomadki mleczne – te słodycze idealnie pasują do popołudniowej kawy i dobrej książki;
nugaty – smakowity deser produkowany z miodu i ubitych białek jaj, do których dodaje się prażone orzechy (w całości lub rozdrobnione), czasem z dodatkiem kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny specjał, który na Starym Kontynencie spożywa się w okresie świąt Bożego Narodzenia we Francji, w Hiszpanii oraz we Włoszech. Tam też wytwarza się najlepsze słodycze tego typu;
kruche ciastka – np. herbatniki, ciastka owsiane oraz biszkopty, czyli wszystkie słodkości, które można zanurzyć w ciemnym napoju;
migdały, orzechy oraz ciastka – czy wybierzemy do kawy mieszankę orzechów, po prostu ciastka z ich dodatkiem albo słodkie makaroniki pieczone z mąki migdałowej, na pewno będziemy wniebowzięci tym połączeniem. Wypada jednak mieć na uwadze, że orzechy zawierają sporo tłuszczy, w większości tych zdrowych, ale i tak zalecamy jeść je z rozwagą.

Siedziba firmy:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]