0
  • No products in the cart.

Źródło smaku i jakości

Legendarna wołowina z USA zawdzięcza niepowtarzalny smak warunkom naturalnym panującym na rozległych preriach pokrytych soczystą trawą. Największe rancza znajdują się w centralnych stanach gdzie warunki naturalne są najbardziej sprzyjające opasowi bydła ras mięsnych takich jak Angus czy Hereford. Po kilku miesiącach młode bydło trafia z pastwisk do specjalnych feedlot'ów gdzie karmione jest wysokoenergetyczną paszą opartą głównie na kukurydzy dzięki czemu mięso zyskuje piękny marmur oraz delikatny słodkawy smak.

Lata doświadczeń i tradycji

Od dziesięcioleci ranczerzy dbają o swoje stada dopracowując system produkcji żywca wołowego do perfekcji. Kluczem do najwyższej jakości mięsa jest żywiec więc najważniejsza w procesie produkcji jest dbałość o najwyższe standardy dobrostanu zwierząt. W USA jest ponad 700.000 rodzinnych farm bydła, które produkują 19% światowej wołowiny. Ranczerzy każdego dnia z pasją oddają swoje serce, aby wyprodukować mięso uwielbiane przez smakoszy na całym świecie.

Selekcja na rynek UE

Na rynek Unii Europejskiej trafia wyłącznie selekcjonowana wołowina najwyższej jakości w klasyfikacji USDA Prime oraz USDA Choice. Jest to wołowina o najwyższych parametrach jakości, kruchości mięsa, marmurkowości. Dodatkowo wołowina na unijny rynek produkowana jest w wybranych zakładach dostosowanych do europejskich przepisów w specjalnym programie "hormone free - NHTC" czyli bez użycia hormonów wzrostu.

USMEF

US Meat Export Federation jest organizacją wspierającą działania promocyjne oraz edukacyjne dotyczące amerykańskiego mięsa na całym świecie. Wiele cennych informacji na temat amerykańskiej wołowiny można uzyskać na stronie organizacji: www.usmef.org. Polecamy także stronę pełną inspiracji i przepisów https://www.beefitswhatsfordinner.com/.