Maria February 10, 2020

Steki z antrykotu z sosem z suszonych na słońcu pomidorów

Spróbuj tego bogatego i aromatycznego sosu z suszonych pomidorów i grzybów na dzisiejszą kolacją ze stekiem w roli głównej.

Składniki:

  • 2 steki wołowe Ribeye bez kości, pokrojone na grubość ok. 2,5 cm  (około 230 g każdy)
  • 1 łyżka stołowa masła
  • ok. 115 g mieszanych grzybów dziko rosnących, w plasterkach
  • 1 łyżeczka czosnku rozdrobnionego
  • 1 puszka (od ok. 400 g do ok. 410 g) bulionu wołowego
  • 80 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka stołowa pasty z pomidorów suszonych na słońcu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Masło do sosu podgrzać w rondlu na średnim ogniu, aż się roztopi. Dodać grzyby i czosnek, gotować i mieszać od 2 do 3 minut lub aż grzyby zaczną mięknąć. Wyjąć mieszankę grzybową z garnka, odstawić na bok.
  2. Połączyć rosół, wino i skrobię kukurydzianą; dodać na tę samą patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Gotować i mieszać przez 1 minutę lub do lekkiego zgęstnienia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 10 minut lub do momentu, gdy objętość zmniejszy się do do ok. 180 ml. Wymieszać z mieszanką grzybową, pastą z suszonych na słońcu pomidorów, pieprzem i solą, według uznania.
  3. W międzyczasie rozprowadzić równomiernie 1/2 łyżeczki pieprzu na steki z wołowiny Ribeye. Dużą nieprzywierającą patelnię podgrzać na średnim ogniu do momentu, gdy będzie gorąca. Umieść steki na patelni; gotować od 12 do 15 minut na średnio krwiste (63°C) do średnio wysmażonego (71°C), obracając od czasu do czasu. Wyjąc na półmisek; utrzymywać w cieple. Dodać sos grzybowy do patelni; podgrzać na średnim ogniu. Gotować i mieszać od 1 do 2 minut lub do momentu rozpuszczenia lekko brązowych kawałków na patelni. Na steki nałożyć łyżkę sosu; w razie potrzeby posypać tymiankiem.

Wskazówka kucharza: Stek z polędwicy wołowej Top Sirloin, pokrojony na kawałki o grubości ok. 2,5 cm (około 570 g) może być zastąpiony przez stek Ribeye. Przygotować stek, jak w powyższym przepisie. Umieścić stek na patelni; gotować od 15 do 18 minut na średnio krwiste do średnio wysmażonych, obracając się od czasu do czasu. Pokroić stek w plasterki.

 

Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/