Maria February 10, 2020

Stek z rostbefu ze świeżymi ziołami

Przygotować marynatę z tymianku, oregano, cytryny i czosnku do nacierania i nadania intensywnego smaku stekom Strip.

Składniki:

  • 2 steki wołowe Strip bez kości, pokrojone na grubość ok. 2,5 cm (ok. 280 g każdy)
  • Sól

Przyprawy:

  • 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka stołowa siekanego świeżego oregano
  • 2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Połączyć składniki przypraw w małej miseczce; odłożyć 2 łyżeczki do dekoracji. Resztę przyprawy wetrzeć równomiernie w steki wołowe.
  2. Umieścić steki na kratce na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglikami. Grillować pod przykryciem, od 11 do 14 minut (na średnim ogniu na wstępnie ogrzanym grillu gazowym, od 11 do 15 minut) dla średnio krwistych (63°C) do średnio wysmażonych (71°F), obracając od czasu do czasu.
  3. Pokroić steki w plastry. Posypać odłożonymi przyprawami i solą, według uznania.

Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/