Maria February 10, 2020

Stek z rostbefu z sosem z czerwonego wina

Kiedy już nauczysz się przyrządzać ten pyszny sos z czerwonego wina, Twoje steki nigdy nie będą takie same! Klasyczny smak na soczystym steku Strip sprawi, że na samą myśl poleci Ci ślinka.

Składniki:

  • 2 steki wołowe Strip bez kości, pokrojone na ok. 2,5 cm grubości lub steki Flat Iron (około 230 g każdy)
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • Posiekana świeża pietruszka (opcjonalnie)

Sos z czerwonego wina

  •  1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 240 ml pokrojonych w plasterki grzybów cremini lub zwykłych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 120 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 80 ml gotowego do podania bulionu wołowego
  • 80 ml bitej śmietany
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Pieprz cytrynowy wcierać równomiernie w steki wołowe. Dużą nieprzywierającą patelnię podgrzać na średnim ogniu do momentu, gdy będzie gorąca. Umieścić steki na patelni; smażyć polędwiczkę od 12 do 15 minut (steki Flat Iron od 11 do 14 minut) na średnio krwiste (63°C) do średnio wysmażonych (71°F), obracając od czasu do czasu. Wyjąć na półmisek; utrzymywać w cieple.
  2. Aby przygotować sos z czerwonego wina, należy dodać olej na tę samą patelnię i podgrzać na średnim ogniu do osiągnięcia wysokiej temperatury. Dodać grzyby, gotować i mieszać od 1 do 2 minut. Dodać czosnek, gotować i mieszać od 20 do 30 sekund lub do momentu, aż zacznie pachnieć. Dodać wino; gotować i mieszać od 1 do 2 minut lub do momentu, aż lekko brązowe kawałki na patelni rozpuszczą się i płyn zmniejszy swoją objętość o połowę. Wymieszać z bulionem, śmietaną i czarnym pieprzem. Kontynuować gotowanie od 5 do 7 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą, według uznania.
  3. Polać sos łyżką na steki. Udekorować pietruszką, wedle uznania

 

Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/