Maria February 10, 2020

Stek z rostbefu z grillowanymi warzywami

Wyobraź sobie sałatkę caprese z grilla. Następnie dodaj soczyste steki Strip, świeżą cukinię i chrupiącą żółtą paprykę. Umysł i kubki smakowe eksplodują!

Składniki:

  • 2 steki wołowe Strip bez kości, pokrojone na grubość ok. 1,9 cm (około 230 g każdy)
  • 1 opakowanie (od 255 do 450 g)  marynowanych w ziołach małych i świeżych  kulek mozzarelli (bocconcini)
  • 3 łyżki stołowe octu balsamicznego
  • 1 średnia cukinia, krojona po przekątnej na plastry o grubości 60 mm
  • 1 duża żółta papryka, pokrojona na paski o szerokości ok. 1,9 cm
  • 240 ml małych pomidorków
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Odcedzić bocconcini, odkładając 80 ml marynaty. Połączyć odłożoną marynatę z octem w małej miseczce. Cukinię i paprykę wrzucić do dużej miseczki z 2 łyżkami mieszanki marynaty; przykryć i schłodzić do momentu, gdy będzie gotowa do użycia. Umieścić steki wołowe i pozostałą mieszankę marynaty w plastikowej torbie zabezpieczającej żywność; obrócić steki do pokrycia. Bezpiecznie zamknąć worek i zamarynować w lodówce od 15 minut do 2 godzin.
  2. Wyjąć steki z marynaty; usunąć marynatę. Wyjąć warzywa z marynaty; umieścić w koszu grillowym. Umieścić steki na jednej połowie kratki na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglach; umieścić kosz grillowy na drugiej połowie kratki. Steki grillować, pod przykryciem od 7 do 10 minut (na średnim ogniu na grillu gazowym, czasy pozostają takie same) dla średnio krwistych (63°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracając od czasu do czasu. Zdjąć steki; ogrzać. Grillować warzywa od 10 do 13 minut lub do momentu, aż staną się chrupiące, mieszając od czasu do czasu. Dodać pomidory podczas ostatnich 2 minut grillowania.
  3. Połączyć grillowane warzywa i bocconcini w dużej misce; podrzucić delikatnie do połączenia. Steki pokroić w plastry; doprawić solą, według uznania. Podawać z mieszanką warzywną.

Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/