Maria February 10, 2020

Stek z rostbefu w greckim stylu z pieczarkami, cytryną, fetą i cebulą

Składniki:

  • 2 steki z rostbefu bez kości, pocięte na grubość ok. 2,5 cm (każdy po ok. 280 g)
  • ok. 450 gram średnich pieczarek
  • 1 średnia cebula czerwona, pokrojona w plasterki
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 6 plasterków cytryny
  • ok. 60 ml kruszonego sera feta (opcjonalnie)

Marynata cytrynowo-paprykowa (do wcierania):

  • 1 łyżka stołowa czosnku przepuszczonego przez praskę
  • 2-1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1-1/2 łyżeczki suszonych liści oregano

Przygotowanie:

  1. Połączyć składniki marynaty paprykowo-cytrynowej. Połączyć grzyby, cebulę, oliwę i 2 łyżeczki marynaty w średniej wielkości misce. Naprzemiennie nawijać grzyby i cebulę na sześć 30 centymetrowych metalowych szaszłykach. Zakończyć klinem cytrynowym.
  2. Pozostałą część wetrzeć w steki wołowe. Umieścić steki na kratce na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglach. Grillować steki pod przykryciem, od 11 do 14 minut (na średnim ogniu na wstępnie ogrzanym grillu gazowym, od 11 do 15 minut) dla średnio krwistych (63°C) do średnio  wysmażonych (71°C), obracając przy tym od czasu do czasu. Grillować szaszłyki od 6 do 8 minut lub aż grzyby zmiękną, obracając od czasu do czasu.
  3. Usunąć warzywa z szaszłyków; w razie potrzeby obsypać je serem. Pokroić steki w plastry. Doprawić wołowinę i warzywa solą, według uznania.

Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/