Maria February 10, 2020

Stek z antrykotu z ziemniakami i marynatą z wędzonej papryki

Stek z wędzonymi przyprawami i ziemniaki łódeczki grillowane do perfekcji. Podawany ze śmietaną i sosem cebulowym.

Składniki:

  • 2 steki wołowe Ribeye bez kości, pokrojone na grubość ok. 2,5 cm (ok. 340 g każdy)
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duże ziemniaki pokrojone na 8 łódeczek każdy
  • 1 łyżka stołowa rozdrobnionej zielonej cebuli
  • śmietana i sos cebulowy (przepis poniżej) (opcjonalnie)

Przyprawy:

  • 2 łyżki stołowe wędzonej lub hiszpańskiej papryki
  • 1-1/2 łyżeczki cukru
  • 1-1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki

Przygotowanie:

  1. Połączyć składniki przypraw w małej miseczce; wyjąć i odłożyć 2 łyżki stołowe. Resztę przypraw wetrzeć równomiernie w steki wołowe; odstawić. Połączyć odłożone przyprawy, olej i sól w dużej miseczce. Dodać ziemniaki; wymieszać i obtoczyć.
  2. Umieścić steki na kratce na średnich, pokrytych popiołem węglach; wokół steków ułożyć ziemniaki. Grillować steki, pod przykryciem, od 10 do 14 minut (na średnim ogniu na wcześniej nagrzanym grillu gazowym, od 9 do 14 minut) dla średnio krwistych (63°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracając sod czasu do czasu. Grillować ziemniaki od 14 do 17 minut (na średnim ogniu na wcześniej rozgrzanym grillu gazowym, 13 do 15 minut) lub do miękkości, obracając od czasu do czasu.
  3. Steki pokroić w plastry; przyprawić solą, według uznania. Ziemniaki posypać zieloną cebulą. Podawać ziemniaki ze śmietaną i sosem cebulowym do maczania, według uznania.

Sos śmetanowo-cebulowy: Połączyć 120ml  śmietany i 2 łyżki stołowe rozdrobnionej zielonej cebuli. Posypać wędzoną lub hiszpańską papryką, według uznania. Objętość: 120 ml

Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/