Maria February 10, 2020

Steki Ribeye z masłem, serem pleśniowym i pieczarkami

Steki Ribeye i pieczarki Portobello są grillowane i podawane z masłem z serem pleśniowym. Dodatkowy przepis na wykorzystanie pozostałości na kanapki w zestawie.

Składniki:

  • 4 steki wołowe Ribeye bez kości, pokrojone na na plastry o grubości ok. 2,5 cm (ok. 340 g każdy)
  • 2 łyżki stołowe rozdrobnionego czosnku
  • 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  •  8 średniej wielkości pieczarek portobello, bez nóżek (około 800 gramów)
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • Sól
  • Posiekana świeża pietruszka (opcjonalnie)

Masło z serem pleśniowym:

  • 120 ml kruszonego sera pleśniowego
  • 60 ml miękkiego masła
  • 3 łyżki stołowe siekanych, suszonych na słońcu pomidorów, niepakowanych w oliwie
  • 1 łyżka stołowa posiekanej, świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Połączyć czosnek, tymianek i pieprz; równomiernie natrzeć steki wołowe. Odłożyć na bok.
  2. Nasmarować grzyby olejem. Umieścić steki na kratce na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglach, ułożyć grzyby wokół steków. Grillować steki pod przykryciem, od 10 do 14 minut (na średnim ogniu na grillu gazowym 9 do 14 minut) dla średnio krwistych (63°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracając  od czasu do czasu. Grillować grzyby od 16 do 18 minut (na średnim ogniu na grillu gazowym, 12 do 15 minut) lub do miękkości, obracając od czasu do czasu.
  3. W międzyczasie połączyć składniki na masło z serem pleśniowym w małej miseczce, aż do dobrego połączenia.
  4. Przykryć i schłodzić 2 steki, 4 grzyby i 120 ml masła z serem pleśniowym do użycia w kanapkach ze stekiem Ribeye. Rozłożyć resztę masła z serem pleśniowym na pozostałe 2 steki. Grubo posiekać pozostałe 4 pieczarki; podzielić równo na 4 talerze. Steki pokroić w plastry; ułożyć równomiernie na grzybach. Doprawić solą, według uznania. Udekorować natką pietruszki, według uznania.

Kanapki ze stekiem Ribeye: Opiec osiem kromek chleba z oliwą o grubości ok. 1,25 cm. Na 1 stronie każdej kromki chleba rozsmarować 1 łyżkę stołową masła z serem pleśniowym. Pozostałości grillowanych steków pokroić w plasterki; doprawić solą i pieprzem według uznania. Podzielić plastry równomiernie na wysmarowane masłem boki 4 kromek chleba. Każdą z nich udekorować 1 pozostałą grillowaną pieczarką. Rozdzielić równomiernie na grzyby 360 ml świeżego szpinaku. Zamknąć kanapki kromkami chleba, posmarowanymi masłem bokami w dół. Kanapki przeciąć na pół, podać.

Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/