Maria February 10, 2020

Stek z antrykotu z balsamicznym sosem pieczarkowym

Ten przepis jest pełen umami, czyli smaku cząbru. Bogate steki Ribeye podawane są z grzybami w cierpkim balsamicznym sosie octowym.

Składniki:

  • 2 steki wołowe Ribeye o grubości ok. 2,5 cm (około 230 g każdy)
  • 1 opakowanie (ok. 230 g) grzybów cremini lub pieczarek, przeciętych na pół
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 180 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Dużą nieprzywierającą patelnię podgrzać na średnim ogniu do wysokiej temperatury. Umieścić steki wołowe Ribeye na patelni; gotować steki od 12 do 15 minut na średnio krwiste (62°C) do średnio wysmażonych (71°F), obracając od czasu do czasu. Zdjąć steki z patelni; utrzymywać  w cieple. Doprawić solą i pieprzem, według uznania.
  2. Dodać grzyby i tymianek na tę samą patelnię; gotować i mieszać od 3 do 5 minut lub do miękkości. Zdjąć grzyby; odstawić na bok. Dodać ocet balsamiczny na patelnię; podgrzać do średnio wysokiej temperatury. Gotować i mieszać od 7 do 10 minut lub do momentu, aż brązowe kawałki na patelni rozpuszczą się, a sos zredukuje się do 60 ml. Zamieszać z masłem, grzybami i 1/4 łyżeczki soli. Gotować i mieszać do momentu zagotowania.
  3. Steki doprawić solą i pieprzem, według uznania. Podawać sos ze stekami.

Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/