Maria February 10, 2020

Stek Au Poivre

Wypróbuj ten klasyczny francuski przepis na dzisiejszą kolację. Steki wołowe z rostbefu podawane są z sosem koniakowym i śmietanowym.

Składniki:

  • 2 steki wołowe z rostbefu  bez kości o grubości ok. 2,5 cm (około 270 g)
  • 1 łyżka stołowa grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej

Sos:

  • 80 ml niesolonego bulionu wołowego
  • 3 łyżki stołowe koniaku lub brandy
  • 80 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  1. Połączyć pieprz i sól czosnkową; równomiernie natrzeć steki wołowe.
  2. Nagrzać dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Umieścić steki na patelni; gotować od 12 do 15 minut na średnio krwiste (63°C) do średnio wysmażonego (71°C), obracając od czasu do czasu. Wyjmij z patelni, trzymaj w cieple.
  3. Dodać bulion na patelnię, gotować i mieszać 2 minuty, aż do rozpuszczenia przybrązowionych kawałków na patelni. Dodać koniak; gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Wymieszać ze śmietaną; podgrzać na średnim i dużym ogniu. Gotować 10 minut lub do momentu, aż sos lekko zgęstnieje, często mieszając. Podawać na stekach.

Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/