Maria February 10, 2020

Sałatka ze stekiem z rostbefu z winegretem Jalapeño

Skosztuj tej smacznej sałatki stekowej. Grillowane steki na mieszance zieleniny, szalotki, świeżego mango i kremowego awokado, skropionych sosem winegret z pieczoną papryczką jalapeño i serem Cotija.

Składniki:

  • steki wołowe Strip o grubości ok. 7 cm, bez kości
  • 1 do 2 łyżeczek zmielonego czarnego pieprzu
  • ok. 1920 ml mieszanych sałat
  • 1 mango, pokrojone na 60 mm plastry
  • 1/2 małego awokado, pokrojonego wzdłużnie na 8 plastrów
  • Sól
  • 1 szalotka, bardzo cienko pokrojona i rozdzielona na krążki
  • 2 łyżki stołowe cienko krojonego twardego sera Cotija lub parmezanu

Winegret z Jalapeño:

  • 2 do 3 papryczki jalapeno
  • 2 łyżki stołowe świeżego soku z limonek
  • 1 łyżka stołowa grubo posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka stołowa wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

  1. Umieścić papryczki jalapeño na kratce na średniej wysokości, nad pokrytych popiołem węglach. Grillować, pod przykryciem, od 11 do 13 minut lub do równomiernego pojawienia się pęcherzy lub czarnych śladów. Umieścić w plastikowej torbie zabezpieczonej przed kontaktem z żywnością; zamknąć torbę. Odstawić na 10 do 15 minut, aż skórki zaczną odchodzić.
  2. Natrzeć steki Strip równomiernie czarnym pieprzem. Umieścić steki na kratce na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglach. Grillować, pod przykryciem od 7 do 10 minut (na średnim ogniu na grillu gazowym, czasy pozostają takie same) dla średnio krwistych (63°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracając się od czasu do czasu. Zdjąć z grilla, odstawić i w międzyczasie przygotować winegret.
  3. Tymczasem przygotować sos winegret z  Jalapeño. Usunąć i wyrzucić skórki, nasiona i błony z papryczek jalapeño. Umieścić papryczki, sok z limonki, kolendrę, wodę i sól w pojemniku na żywność. Przykryć; miksować pulsacyjnie aż do połączenia. Przy włączonym blenderze, powoli dodawać olej przez otwór w pokrywie, blendując aż do całkowitego połączenia.
  4. Ułożyć sałaty na półmisku. Na zieleninie ułożyć plasterki mango i awokado. Steki kroimy w plastry, doprawiamy solą, według uznania. Ułożyć na sałatce. Posypać szalotką, polać winegretem. Posypać serem.

Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/