Maria February 10, 2020

Pikantny stek z antrykotu z awokado i mango

Często uważany za najlepszą część Ribeye, stek ten jest nacierany i grillowany, a następnie pokryty sałatką chłodzącą.

Składniki:

  • od ok. 450 g 1 do ok. 570 g wołowego rumsztyku Ribeye
  • Sól i pieprz

Marynata (do wcierania):

  • Sok z 1 limonki
  • 1 średnia papryczka jalapeño, rozdrobniona
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony

Sałatka z awokado i mango:

  • 1 duże mango, pokrojone w plasterki
  • 1 średnie awokado, pokrojone w plasterki
  • 4 cienkie plasterki czerwonej cebuli
  • 60 ml świeżego sera, tartego

Przygotowanie:

  1. Połączyć 1 łyżeczkę soku z limonki i pozostałe składniki marynaty do wcierania; odłożyć resztę soku z limonki na sałatkę Avocado-Mango. Wetrzeć równomiernie w steki wołowe. Umieścić steki na kratce na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglach. Grillować pod przykryciem od 9 do 13 minut (na średnim ogniu na rozgrzanym grillu gazowym, pod przykryciem od 9 do 14 minut) na średnio krwiste do średnio wysmażonych, obracając od czasu do czasu.
  2. W międzyczasie przygotować z mango i awokado. Połączyć mango, awokado i cebulę w średniej misce, posypać serem i skropić sokiem z limonki, delikatnie podrzucając do ułożenia. Doprawić solą i czarnym pieprzem, według uznania.
  3. Podawać steki z sałatką z awokado i mango.

Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/